Muffinki można przygotować dzień wcześniej, a rano tylko zapakować do torebki czy plecaka.
Składniki:
- 225g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 350g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (ja dałam dwie łyżeczki)
- szczypta soli
- 2 jajka
- 60 ml oleju lub oliwy
- 250 ml naturalnego jogurtu
- 200 g fety
Szpinak ugotuj w lekko osolonej wodzie (ja miałam mrożony więc wrzuciłam go na patelnię, dolałam wody i dusiłam). Po ugotowaniu szpinak ostudź i odciśnij nadmiar wody.
Fetę pokrój w kosteczkę.
Nastaw piekarnik na 180C i przygotuj blaszkę do muffinek. Masz wybór, możesz użyć papilotek albo posmarować foremkę tłuszczem.
Teraz przygotuj dwie miski. Do pierwszej wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do drugiej wlej jogurt, olej, jaja i dokładnie wymieszaj by składniki się połączyły. Następnie płynne składniki wlej do miski z mąką i wymieszaj wszytko do połączenia składników. Dodaj ser oraz szpinak i ponownie wszystko wymieszaj. Gotową masę przekładaj do foremek.
Piecz ok. 20-25 min. Muffinki powinny się z wierzchu zarumienić.
Smacznego!
Zdj. KK
Wyglądają naprawdę apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę dobrze smakują :)
UsuńZostałam poczęstowana - było bardzo smaczne! :) świetny pomysł, ze na słono.
OdpowiedzUsuń