Czasem chodzi za mną ochota na coś dobrego, ale sama nie wiem na co dokładnie. Może jakiś deser, może ciasto albo czekolada. Oczywiście można pójść na łatwiznę i w sklepie wybrać ulubiony batonik albo nadziewaną czekoladę. Ja jednak proponuję upiec ciasto. Pod dostatkiem mamy teraz owoców sezonowych z których możemy wyczarować niezwykle pyszności. Dziś do przedpołudniowej/popołudniowej kawki proponuję kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami.
Wyszła mi taka mała wariacja z tego co miałam czyli resztek rabarbaru i truskawek.
Kruche ciasto robię zawsze według przepisu, który podała mi moja mama.
1/2 kg mąki
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia (mały)
3/4 szklanki cukieru pudru
3 żółtka + jedno całe jajko
margaryna (zostawiamy odrobinę na wysmarowanie blachy)
łyżka smalcu
łyżka śmietany
Nadzienie - możesz dodać takie owoce na jakie masz ochotę, u mnie to mieszkanka rabarbaru i truskawek.
rabarbar ok. 500 g
truskawki ok. 300 g
1/2 szklanki cukru, ale wsyp taką ilość aby wg Ciebie owoce były słodkie
Kruszonka
200 g mąki
100 g cukru
100 g masła lub margaryny
cukier waniliowy
Najpierw połącz i wymieszaj wszystkie składniki sypkie. Następnie dodaj margarynę pokrojoną w małe kawałki, jajka, smalec, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Ciasto wstaw do lodówki na pół godziny lub dłużej.
Rabarbar obierz i pokrój na mniejsze cząstki, truskawki opłucz i pozbaw szypułek. Owoce chwilę podsmaż, odlej powstały sok i dodaj cukier. Odstaw do ostygnięcia. U mnie owoce całkowicie się rozpadły, ale możesz zostawić je w całości.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Blaszkę (u mnie okrągła) wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą (kaszą manną). Ciasto rozwałkuj na stolnicy i przełóż do formy, a owoce równomiernie na nim rozłóż. Ciasto przykryj paskami z pozostałego ciasta tworząc kratkę lub posyp kruszonką, którą wykonasz łącząc i zagniatając ze sobą mąkę, margarynę, cukier i cukier waniliowy. Wybór należy do Ciebie.
Piecz ok. 45 min.
Z pozostałego soku możesz zrobić kompot rabarbarowo-truskawkowy.
Smacznego!
Troi
Wyszła mi taka mała wariacja z tego co miałam czyli resztek rabarbaru i truskawek.
1/2 kg mąki
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia (mały)
3/4 szklanki cukieru pudru
3 żółtka + jedno całe jajko
margaryna (zostawiamy odrobinę na wysmarowanie blachy)
łyżka smalcu
łyżka śmietany
Nadzienie - możesz dodać takie owoce na jakie masz ochotę, u mnie to mieszkanka rabarbaru i truskawek.
rabarbar ok. 500 g
truskawki ok. 300 g
1/2 szklanki cukru, ale wsyp taką ilość aby wg Ciebie owoce były słodkie
Kruszonka
200 g mąki
100 g cukru
100 g masła lub margaryny
cukier waniliowy
Najpierw połącz i wymieszaj wszystkie składniki sypkie. Następnie dodaj margarynę pokrojoną w małe kawałki, jajka, smalec, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Ciasto wstaw do lodówki na pół godziny lub dłużej.
Rabarbar obierz i pokrój na mniejsze cząstki, truskawki opłucz i pozbaw szypułek. Owoce chwilę podsmaż, odlej powstały sok i dodaj cukier. Odstaw do ostygnięcia. U mnie owoce całkowicie się rozpadły, ale możesz zostawić je w całości.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Blaszkę (u mnie okrągła) wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą (kaszą manną). Ciasto rozwałkuj na stolnicy i przełóż do formy, a owoce równomiernie na nim rozłóż. Ciasto przykryj paskami z pozostałego ciasta tworząc kratkę lub posyp kruszonką, którą wykonasz łącząc i zagniatając ze sobą mąkę, margarynę, cukier i cukier waniliowy. Wybór należy do Ciebie.
Piecz ok. 45 min.
Z pozostałego soku możesz zrobić kompot rabarbarowo-truskawkowy.
Smacznego!
Ale apetycznie wygląda...mmmmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuń