27 czerwca 2013

Truskawkowe szaleństwo

Truskawkowe szaleństwo zakończone! Przetwory na zimę zrobione, podpisane i umieszczone w spiżarni.
Tegoroczne zapasy truskawek już czekają na zimowe wieczory. Dżem truskawkowo-rabarbarowy, dżem truskawkowy z miętą i pieprzem, mus oraz sok truskawkowy będą przypominały lato w mroźne dni.


Słoiczki

Czy przy robieniu przetworów macie problemy ze słoikami? Uszczerbiony, niepasująca zakrętka, za duży, za mały, nieładny? Kupujecie nowe czy odkładacie po różnych spożywczych rzeczach?
Ja lubię wykorzystywać powtórnie te rzeczy które się da, a słoiki do takich należą.
Jakiś czas temu wprowadziłam sobie zasadę "słoikową". Wszystkie słoiki jakie mi zostają, np. po musztardzie, majonezie czy oliwkach po opróżnieniu dzielę na dwie kategorie - przydatne i nieprzydatne. Słoiki przydatne dokładnie myję i odkładam na półkę. Od razu też usuwam etykietę dzięki czemu później oszczędzam czas i pozostaje mi tylko wyparzenie słoików. Te nieprzydatne przekazuje komuś, komu są potrzebne, składuję w spiżarni lub wyrzucam do pojemnika na szkło.
W tym roku miałam sporo słoiczków po musztardach, które chomikowałam sobie cały rok z myślą o dżemach.


Etykiety

Kolejną rzecz, którą wprowadziłam są etykiety na przetwory. Po pierwsze ułatwiają zidentyfikowanie tego co znajduje się w słoiku (szczególnie jeśli chodzi o dżemy), po drugie słoiki fajnie z nimi wyglądają i po trzecie są bardzo proste do zrobienia. Możesz wykonać je sama, wydrukować, przykleić albo przywiązać sznurkiem. 


Moje etykiety zostały wydrukowane. Tak jest chyba najszybciej i najprościej. Jeśli ma się zeszłoroczny szablon to wystarczy tylko zmienić datę :)




Przepis na wyśmienitą konfiturę truskawkową z miętą i pieprzem znalazłam na blogu Kuchnia nad  Atlantykiem


Wszystkiego truskawkowego ;)
Troi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz